Om du har frågor om bioidentiska hormoner
kan du maila info@hormoni.se
Medlemmar har förtur.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev
för artiklar och nyheter.

Varför tillföra bioidentiskt
progesteron »


Varför får man övergångsbesvär
och klimakteriebesvär? »

Östrogen och östrogenbehandling –
När behöver man egentligen tillföra östrogen?

Dr John Lee var orubblig på punkten att östrogen, oavsett form, aldrig ska ges utan att samtidigt balanseras med naturligt progesteron. Detta oavsett om man tagit bort livmodern eller inte.

Dr Lee menade också att en kvinna som har regelbunden mens mycket sällan har ett behov av att tillföra östrogen eftersom det faktum att hon menstruerar är ett tydligt bevis på att hennes kropp producerar tillräckligt med östrogen.

Vallningar och torrhet i underlivet kan även bero på att det föreligger östrogendominans så det är inte per automatik man bör anta att det är östrogen som behöver tillsättas.

Om du själv känner igen symptomen på östrogendominans kan du prova med bioidentisk progesteronkräm för att se om det hjälper innan du tillför östrogen.

Man kan även höja östrogenhalten i kroppen med;

Vad är östrogen?

Östrogen är en grupp steroidhormoner och inte ett enskilt hormon som tex progesteron. Östrogen är vad som ger kvinnor bröst och menstruation bla. Hos män är östrogen viktigt för spermieproduktionen.

De tre typer av östrogen som finns naturligt hos människan är östradiol, östriol och östron.

Östradiol

Östradiol är ett medelpotent östrogen och det som mest föreskrivs mot klimakteriebesvär trots att det också påverkar tillväxt av bröst och livmoderslemhinna. De vanligaste appliceringsformerna är plåster, gel och vagitorier. Östradiolpreparat är receptbelagda. Dr Lee's rekommendation var att man ska ta en så låg dos som möjligt som råder bot på besvär entydiga med brist på östrogen.

Piller: Börja med 0,5mg eller 0,25mg dagligen. Gör uppehåll 4-5 dagar i månaden.
Plåster/gel/kräm/vagitorier: Börja med 25 mikrogram dagligen. Gör uppehåll 4-5 dagar i månaden.

Etinylöstradiol

är ett mycket potent syntetiskt östrogen som förekommer i kombinerade p-piller i doser mellan 20-50 mikrogram. Även om värmevallningar och svettningar kan behandlas med etinylöstradiol i doser om ca 10 mikrogram har substansen en alltför kraftig effekt på framförallt levern. Det är därför ovanligt att det föreskrivs till kvinnor i klimakteriet. Det förekommer även i p-plåster och mycket höga doser av substansen finns kvar i plåstret efter användning vilket har en negativ inverkan på miljön om det spolas ner i toaletten tex. Det ska därför kasseras som brännbara sopor eller lämnas till apotek för destruktion.

Östriol Östriol påverkar vaginala celler men har liten effekt på bröstvävnad och livmodervävnad när det används sparsamt. Det verkar inte främja bröstcancer men dock inte heller bevara benvävnad. Det har tidigare ansetts som ett "svagt" östrogen med speciella egenskaper men är snarare "kortverkande".

Om en kvinna upplever torrhet i underlivet, sköra slemhinnor och/eller återkommande urinvägsinfektioner kan östriol vara det säkraste alternativet. Dr Lee rekommenderar i sina böcker att man använder en vaginalkräm med 0,5mg östriol två gånger i veckan samtidigt som man använder progesteronkräm. Gör uppehåll från båda 4-5 dagar/1 vecka per månad. Vaginalkräm med östriol finns receptfritt på apotek i Sverige.

Östron

Östron används sällan i naturlig hormonersättning. Det är ett medelpotent östrogen som snabbt bryts ner i kroppen till andra östrogener och metaboliter. Östronsulfat utgör huvudkomponenten i konjugerade östrogenpreparat som även innehåller artfrämmande östrogener som tex ekvilin.

Uppehåll

En kvinna i klimakteriet som använder för mycket östrogen kommer få blödningar (förutsatt att hon har en livmoder) och detta kommer att visa sig de dagar hon gör uppehåll från hormonerna. Om detta inträffar reducera då östrogendosen. Det finns ingen anledning till att en kvinna i klimakteriet ska menstruera. Det kommer inte att bromsa åldrandet.

Kombinationspreparat

I Sverige avses med östrogenbehandling som regel inte behandling med enbart östrogen utan en behandling där östrogen kombinerats med syntestiskt gulkroppshormon/progesteron, sk gestagen.

Man tillsätter gestagen för att motverka östrogenets effekt på tillväxten av livmoderslemhinnan, dvs man försöker efterlikna effekten hos naturligt progesteron. Många sidoeffekter under behandlingen beror dock på den gestagena komponenten. Vanliga biverkningar är mellanblödningar, ömma bröst och förändringar i humöret.

I förklimakteriet används cyklisk eller sekventiell behandling vilket medför återkommande blödningar vilket vissa kvinnor kan tycka är besvärande. Men utan att balansera östrogenet är cancerrisken för stor. Det är inte meningen att livmoderslemhinnan ska växa utan att regelbundet också stötas bort!

Hos fertila kvinnor orsakas menstruationen av att progesteronnivån hastigt sjunker. Att menstruera är en del av att vara kvinna och har, som denna text visat, sin naturliga förklaring. Det är ingen sjukdom som bör medicineras bort.

Observera att gestagen inte är samma sak som progesteron. Gestagen har en annorlunda molekylär struktur och orsakar ett liknande men dock annorlunda gensvar hos cellen vilket också kan leda till oönskat gensvar i form av biverkningar. WHI-studien visade att kombinationen östrogen-gestagen medförde en betydande riskökning för bröstcancer, stroke och hjärtsjukdom. En fransk studie fann däremot att östrogen-progesteron inte hade några negativa biverkningar.

Medroxyprogesteronacetat är ett vanligt gestagen som finns i både kombinerade läkemedel mot klimakteriebesvär samt i antikonceptiva läkemedel. Det får inte ges till kvinnor som är gravida eller ska genomgå fertilitetsbehandling.

Bioidentisk progesteronkräm bör inte användas samtidigt som ett kombinationspreparat. Om gestagenet är ett separat preparat kan man byta ut det mot progesteronkrämen. Annars kan man be att få ett preparat som enbart innehåller östrogen och då samtidigt ta progesteronkrämen. Det finns bioidentiskt östradiol på svenska marknaden i form av plåster eller gel. Be att få det istället för att kombinationspreparat så kan du enkelt kombinera med progesteronkräm.

Fytoöstrogen

Fytoöstrogen är ett annat ord för växtöstrogen. Fytoöstrogener skiljer sig från kroppens östrogener och har en mycket svagare östrogeneffekt. Vissa kvinnor får bukt med sina klimakteriebesvär efter att enbart ha använt fytoöstrogener. Soja och rödklöver är två exempel på växter som innehåller fytoöstrogener.

Xenoöstrogen

Xenoöstrogener är ett annat ord för främmande, syntetiskt östrogen som har en toxisk östrogeneffekt på människokroppen. Xenoöstrogener finns i de flesta bekämpningsmedel, plaster, aceton (nagellacksborttagare) och industriella utsläpp som tex PCB. De kan vara mycket starka och giftiga och till skillnad från naturliga hormoner rensas de inte ut ur kroppen på ett effektivt sätt vilket gör att de tenderar att samlas i vävnader.

Ekvilin

Är ett annat namn för hästöstrogen som utvinns ur urinen från dräktiga ston. Finns bla i läkemedlet Premarin som dock inte säljs i Sverige.
Källor:
Dr John Lee, What Your Doctor May Not Tell You About Menopause (1999)
Dr John Lee, Hormone Balance Made Simple (2006)
Dr John Lee, Natural Progesterone - The multiple roles of a remarkable hormone, Second revised edition (1999)
Läkartidningen, http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=12534
Läkemedelsverket
FASS
SBU - http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/ostrogen_2002/Kapitel2.pdf

© 2009-2013 Hormoni.se | info@hormoni.se | Prenumerera på nyhetsbrev | Föreläsningar | Press | Länkvänner | Kontakta oss | Användarvillkor